Doorzoek de website


Contact

BRIDGE2MATCH
Pastoorsveld 44
5961DT Horst


Kamer van Koophandel:

58114718

Tel.nr. 06-13175190

E-mail: info@bridge2match.com

Doorbraak in biologisch afbreekbare plantenpot

23-06-2013 13:11

Afvalstoffen uit agrarische sector vormen grondstof voor biologisch afbreekbare plantenpot

In Nederland worden op jaarbasis meer dan 3 miljard plastic plantenpotten gebruikt. Net als labels en trays worden deze potten gemaakt uit materiaal van aardolie. Ondernemer Vincent van Rijsewijk van PEP Business Creators ging vier jaar geleden op zoek naar milieuvriendelijke alternatieven. Mede met hulp van Syntens Innovatiecentrum slaagde hij er in om een biologisch afbreekbare pot te ontwikkelen, vervaardigd uit biologisch afvalmateriaal uit de agrarische sector.

Een jaar of vier geleden werd ik gegrepen door een lezing van Charles Moore over de enorme hoeveelheden plastic die zich ophopen in onze oceanen,” legt Van Rijsewijk uit. De Brabantse ondernemer, die veelal actief is binnen de groene sector, werd geïnspireerd om na te denken welke bijdrage hij kon leveren aan het terugdringen van de plastic afvalberg.

 

Zetmeelrestant als grondstof
Met een jaarlijks verbruik van 3 miljard plastic plantenpotten in Nederland was voor mij al snel duidelijk dat het mogelijk moest zijn om met een milieuvriendelijk alternatief echt een verschil te maken.” Een oriëntatie naar de mogelijkheden zette Van Rijsewijk op het spoor van biologisch afbreekbare potten, geproduceerd met reststromen uit de agrarische sector. “We maken hiervoor gebruik van zetmeelrestant, dat vrijkomt bij het snijden van bijvoorbeeld chips en frites.” Door dit zetmeelrestant te mengen met natuurlijke vloeistoffen ontstaat een substantie die kan worden verwerkt tot kleine korreltjes. “Hiermee maken we de biologisch afbreekbare pot,” aldus Van Rijsewijk, die het eindresultaat toepasselijk Planty Pot doopte.

Technologische bottlenecks
Voordat het zover was moesten er echter behoorlijk wat technologische bottlenecks worden geslecht. “Bioplastic gedraagt zich anders dan plastic geproduceerd op basis van aardolie. Je kunt het slechts verwarmen tot circa 120 graden in plaats van tot 220 graden. Anders verbrandt het simpelweg,” zo verwoordt Van Rijsewijk de kern van de technologische problematiek. Het resultaat van deze lagere temperatuur is dat de substantie niet maximaal vloeibaar wordt en de mal niet goed volloopt. “Er is dus meer druk nodig om een dergelijk dunwandig product met dit type plastic te vullen. Dit heeft grote consequenties voor zowel de inspuittechniek als voor de spuitgietmachine.

Veel medestanders
Waar Van Rijsewijk het project startte als eenling, heeft hij inmiddels een groot aantal medestanders verzameld rondom het concept van de biologisch afbreekbare plantenpot. Een groot aantal lezingen en presentaties heeft de ondernemer geholpen om het onderwerp op de politieke agenda te krijgen. “Daarnaast heb ik een vereniging opgericht met gelijkgezinden.” Een groep van 170 telers uit de Treeport Zundert is inmiddels gezamenlijk aandeelhouder geworden binnen het project.

Zonnige toekomst
Van Rijsewijk is positief gestemd over de commerciële mogelijkheden van de Planty Pot. “Behalve dat de potten worden geproduceerd uit biologisch afvalmateriaal is er ook nog 50 tot 60% minder energie nodig voor het productieproces. Ik ben er dan ook van overtuigd dat deze pot de Nederlandse sierteelt- en boomkwekerijsector kan helpen om zich duurzaam te profileren en de exportpositie te versterken. “

 

Bron: www.agro-chemie.nl