Doorzoek de website


Contact

BRIDGE2MATCH
Pastoorsveld 44
5961DT Horst


Kamer van Koophandel:

58114718

Tel.nr. 06-13175190

E-mail: info@bridge2match.com

Chemie passeert tweede deadline Reach

06-06-2013 10:51

Makkelijk was het niet, maar de chemische industrie in de Europese Unie heeft op 31 mei de tweede deadline van de Reach-wetgeving gehaald. Dit betekent dat alle chemicaliën die jaarlijks in hoeveelheden van meer dan 100 ton vervaardigd of geïmporteerd worden, geregistreerd zijn bij het Europees Chemicaliënagentschap (ECHA) in Finland.


De tweede fase is succesvol afgerond, maar dat ging niet zonder slag of stoot. Het ECHA kreeg veel registratiedossiers later dan verwacht. Dit kwam volgens de Europese chemiekoepel Cefic doordat bedrijven tegelijkertijd ook stoffen moesten laten evalueren en autoriseren, wat een erg tijdsintensief proces is. Bovendien moeten bestaande registratiedossiers up-to-date gehouden worden.


Hubert Mandery, directeur-generaal van Cefic, stelt daarom op zijn website niet onverdeeld positief te zijn over Reach. “We willen dat Reach werkt, en hebben hard gewerkt om ervoor te zorgen dat bedrijven de tweede deadline hebben gehaald. Reach wordt niettemin door bedrijven beschouwd als één van de meest belastende wetgevingen in Europa.”


Tijd en geld

Met het passeren van de tweede fase start automatisch de derde fase. De industrie verwacht dat dit de lastigste wordt, want hiervoor moeten vóór 2018 alle chemische stoffen geregistreerd worden waar jaarlijks meer dan één ton van gemaakt of geïmporteerd wordt.


Effectief betekent dit dat vrijwel alle chemiebedrijven aan de slag moeten met Reach, en dat houdt in dat het mkb veel van zijn geld en onderzoekstijd moet besteden aan het registeren van stoffen. De VNCI is intensief betrokken bij programma’s (zowel nationaal als internationaal) die bedoeld zijn om de lasten voor het MKB te beperken.

 

Bron: www.vnci.nl