Doorzoek de website


Contact

BRIDGE2MATCH
Pastoorsveld 44
5961DT Horst


Kamer van Koophandel:

58114718

Tel.nr. 06-13175190

E-mail: info@bridge2match.com

Deense brandstofcel op waterstof heeft 80% minder platina nodig

27-07-2013 12:24
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
26/07/2013 8:58:18
 

 

Onderzoekers van de Universiteit van Denemarken ontwikkelen brandstofcel die minder platina nodig heeft. Dat kan ontwikkeling van waterstofauto mogelijk 'boosten'.

ENGINEERINGNET -- Wetenschappers van het departement Chemie van de Universiteit van Kopenhagen tonen aan dat klimaatvriendelijke brandstofcellen voor waterstofauto's een stap dichterbij is.

Hun nieuwe brandstofcellen produceren weliswaar evenveel elektriciteit als de huidige modellen, maar vereisen aanzienlijk minder van het zeldzame en waardevolle edelmetaal platina.

Naar de toekomst toe zou het de bedoeling zijn dat de brandstofcellen de huidige verbrandingsmotoren vervangen. Ze zijn beter voor het klimaat en minder belastend voor het milieu. Zo stoot de waterstofauto geen rook, geen smog, geen CO2 uit.

Maar doordat een waterstofcel alleen maar kan functioneren op platina, wordt de ontwikkeling vaak afgeremd. Het edelmetaal is namelijk schaarser dan goud en hierdoor een heel stuk duurder dan goud.

Matthias Arenz van het departement Chemie, Universiteit van Kopenhagen heeft in samenwerking met de onderzoekers van de Technische Universiteit München en het Max Düsseldorf een aantal katalysatoren gebouwd en getest.

"In het laboratorium hebben we aangetoond dat we met slechts een vijfde van de hoeveelheid platina (die nu in brandstofcellen wordt gebruikt, red.) dezelfde hoeveelheid elektriciteit kunnen produceren", dixit onderzoeker Arenz.

Buiten het laboratorium verwachten de onderzoekers de hoeveelheid platina niet in dezelfde mate te kunnen beperken, maar: “een significante verlaging in de hoeveelheid platina lijkt zeker haalbaar. En dat zal een enorm financieel voordeel opleveren".

De testen zijn veelbelovend. Zo produceert een huidige brandstofcel door middel van 1 mg platina 1 ampère stroom. Door de korrels platina dichter bij elkaar te plaatsen, heeft de cel niet alleen minder edelmetaal nodig, maar is hij ook 8 keer productiever. Arenz haalde een rendement bij 1 mg platina van maar liefst 8 ampère.

De onderzoekers blijven werken om het rendement nog meer te verhogen en liefst met nog minder van het schaarse edelmetaal. << (LVD) (foto: Universiteit van Kopenhagen, 
Matthias Arenz)

ACHTERGROND
Brandstofcellen produceren elektriciteit uit waterstof en zuurstof in een zogenaamde katalytische reactie. Om die reactie op te wekken, is platina nodig. In een ideale situatie moeten de gassen over een laagje platina glijden. Dit proces is peperduur en hierdoor werken de onderzoekers met hele kleine platina-deeltjes. De onderzoekers van de universiteit van Kopenhagen tonen nu aan dat deze deeltjes veel efficiënter kunnen worden gebruikt door ze heel dicht op elkaar te plaatsen. << 

 

Bron: engineeringnet.be