Doorzoek de website


Contact

BRIDGE2MATCH
Pastoorsveld 44
5961DT Horst


Kamer van Koophandel:

58114718

Tel.nr. 06-13175190

E-mail: info@bridge2match.com

Groot tekort in chemie, duizenden nieuwe werknemers nodig

04-06-2013 10:14

 

ANP-17487352

In de chemie zijn nog genoeg vacatures. Foto: ANP/Lex van Lieshout

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

De Nederlandse chemie-industrie komt in 2020 bijna 30 duizend werknemers tekort. Het tekort wordt deels veroorzaakt doordat niet alle afgestudeerde scheikundigen in de chemie gaan werken, meldt Novum.

 
 

Op dit moment is er al een tekort van enkele honderden chemici. Gemiddeld zijn er tussen nu en 2020 op mbo-niveau jaarlijks ruim 3 duizend nieuwe werknemers nodig, terwijl er maar 767 instromen. Van hbo-chemici zijn er ieder jaar 1.140 nodig, en daar komt slechts een derde van binnen. Ook op academisch niveau is de vraag veel groter dan de aanwas, zo blijkt uit een onderzoek dat is uitgevoerd in opdracht van de Vereniging Nederlandse Chemische Industrie (VNCI).

Tekort door scholing en bedrijven

Oorzaak van het tekort ligt deels bij de werkgevers. Veel werknemers met een profiel in de chemie blijven niet in de branche. De VNCI stelt dat dit komt omdat de carrièremogelijkheden binnen chemiebedrijven niet altijd even duidelijk zijn. Maar zelfs als dit wél het geval is, is de nieuwe aanwas nog steeds niet toereikend.

Beurs voor beginnende studenten

De VNCI doet dan ook een oproep aan beginnende studenten om voor een chemieopleiding te kiezen. De topsector chemie heeft een beurs in het leven geroepen om de sector aantrekkelijker te maken waardoor getalenteerde studenten maandelijks vijfhonderd euro ontvangen en de mogelijkheid om praktijkervaring op te doen bij het bedrijf dat de beurs geeft.

 

Bron: www.nrc.nl