Doorzoek de website


Contact

BRIDGE2MATCH
Pastoorsveld 44
5961DT Horst


Kamer van Koophandel:

58114718

Tel.nr. 06-13175190

E-mail: info@bridge2match.com

Krachtig zonnepaneel in grootschalige productie

18-05-2013 12:38

 

Het bedrijf SunCycle ontwikkelde een nieuw type zonnepaneel. Anders dan de huidige zonnepanelen werken de SunCycle-panelen met geconcentreerd zonlicht. Het grootste voordeel: een hogere energieopbrengst. Agentschap NL tipte SunCycle over het Zevende Kaderprogramma (KP7) en hielp het bedrijf aan internationale partners voor grootschalige productie.

Geconcentreerde zonne-energie suncycleBestaande techniek, nieuwe toepassing

Basis van de nieuwe SunCycle-panelen is een concentratortechniek, die het mogelijk maakt zonlicht dat op het paneel valt via een spiegel te bundelen op een concentratorcel. “Deze cel haalt veel meer energie uit het licht dan de huidige generatie panelen”, vertelt Peter Penning, mede-oprichter van SunCycle. “Het rendement van ons paneel ligt ruim 40 procent hoger. Daardoor daalt de kostprijs per kWh aanzienlijk en daarmee de terugverdientijd.”

Bijkomende voordelen

Doordat de concentratorcel een temperatuur van 80 graden haalt, produceren de panelen ook thermische energie waarmee bijvoorbeeld water kan worden verwarmd. Penning: “Een groot bijkomend voordeel van de spiegeltechniek is dat we 99,9 procent minder van het dure halfgeleidermateriaal nodig hebben. In onze panelen vervangen we het door goedkopere materialen, zoals kunststof en aluminium. Hierdoor kunnen we de prijs drukken. Bovendien hebben we de milieubelastende stoffen zoutzuur en trichlorosilaan nauwelijks nog nodig bij de productie.”

 

Bron: agentschap.nl