Doorzoek de website


Contact

BRIDGE2MATCH
Pastoorsveld 44
5961DT Horst


Kamer van Koophandel:

58114718

Tel.nr. 06-13175190

E-mail: info@bridge2match.com

Slim energie en water besparen in High Tech Greenhouse 2020

24-04-2013 12:44

 

Hoe kun je innovatieve technieken op het gebied van klimaat, energie, licht, substraat en water combineren tot een integraal high tech glastuinbouwsysteem? Dat onderzoeken negentien partners in het High Tech Greenhouse 2020, een project dat het energie- en watergebruik wil reduceren door verschillende systemen slim te integreren.

 

In dit project, dat is geïnitieerd door Industriebank LIOF en Regio Venlo Floriade 2012 BV en wordt begeleid door Innovatiecentrum Greenport Venlo, werken negentien verschillende partners samen om te komen tot een integraal high tech glastuinbouwsysteem waarin nieuwe technieken optimaal op elkaar worden afgestemd. Denk bijvoorbeeld aan het lokaal klimatiseren van plantonderdelen of een draadloos sensornetwerk voor in een tuinbouwkas. Op dit moment worden er proeven gedaan op een locatie in het Duitse Kempen, in het najaar gaat ook een proeflocatie in Maasbree van start.

Slimme oplossingen bedenken

Juist de inbreng van verschillende specialismen van de partners zorgt volgens Marcel Hendriks, programmamanager Agrofood van Innovatiecentrum Greenport Venlo, voor meerwaarde in dit project. “Veel innovaties worden op zichzelf ontwikkeld, terwijl het juist belangrijk is om tijdens een innovatietraject processen op elkaar af te stemmen. Anders kunnen er door op het oplossen van het ene probleem weer andere problemen ontstaan. Dat voorkomen we in dit project door iedere partner vanuit een eigen invalshoek naar de situatie te laten kijken en samen slimme oplossingen te bedenken.”

 

Het project heeft volgens Hendriks twee duidelijke doelstellingen: reductie van energiekosten met twintig procent en efficienter gebruik van water. Maar een derde punt is eigenlijk net zo belangrijk. “We willen dat deze partijen blijven samenwerken en dat er kruisbestuiving tussen hen plaatsvindt, ook na dit project. De partners leren veel van elkaar. Sommigen wisten voor dit project niet van elkaars bestaan.”

Toegang tot kennis

Het proces van kennisuitwisseling is volgens programmamanager Hendriks in volle gang. Regelmatig wordt hij benaderd door bedrijven die deel willen nemen aan de proeven van het project. Niet om een commercieel graantje mee te pikken, maar juist om meer specialistische kennis te vergaren. “Zo was er laatst een bedrijf dat graag mee wilde doen met een proef, met enkel toegang tot de meetgegevens als tegenprestatie. Dat bedrijven uit alle regio’s mee willen doen, dat is winst.”

 

Meer informatie: www.htg2020.nl

 

 

Bron: www.brainport2020.nl